Pin It

Sezon na soczyste i energetyczne arbuzy można uznać za rozpoczęty. Owoce te zawierają mnóstwo wartości zdrowotnych dla naszego organizmu. Z jego dobrodziejstw mogą korzystać również przyszłe mamy. Poznajcie powody, dla których warto jeść w ciąży arbuza!

1. Łagodzi zgagę

Kobiety często zmagają się ze zgagą w czasie ciąży (przeczytaj więcej na ten temat). Arbuz łagodzi tę uciążliwą dolegliwość, kojąc przełyk i żołądek oraz zapewniając natychmiastową ulgę.

2. Zmniejsza opuchliznę

Lekki obrzęk lub opuchlizna dłoni czy stóp to również bardzo popularna przypadłość ciężarnych. Wysoka zawartość wody znajdującej się w arbuzie zmniejsza blokady żył i mięśni, a tym samym pomaga w zwalczaniu obrzęków.

3. Łagodzi poranne mdłości

Picie szklanki świeżego soku z arbuza wczesnym rankiem to doskonały pomysł na czas ciąży i nie tylko. Arbuz zapewnia uczucie nasycenia i energetyzuje na cały dzień. Orzeźwiające właściwości tego słodkiego owocu pomagają również złagodzić poranne mdłości.

4. Chroni przed odwodnieniem

Odwodnienie prowadzi do przedwczesnych skurczy i może być przyczyną przedwczesnego porodu. Kobiety w ciąży powinny pić dużo wody (nawet do 3 litrów dziennie), aby zapobiec odwodnieniu. Arbuz zawiera około 90% H20, a zatem jedzenie go to świetny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie i uniknięcie odwodnienia.

5. Łagodzi skurcze mięśni

Ciało kobiety w ciąży przechodzi wiele zmian. Zwiększająca się waga i zmiany hormonalne, wypływające na elastyczność stawów i zmniejszenie stabilizacji ciała, mogą prowadzić do bólu mięśni i kości. Cenne składniki arbuza, takie jak magnez, wapń, potas czy żelazo, powodują, że możemy nazwać go naturalnym elektrolitem, który pomaga ciału radzić sobie ze skurczami mięśni i je łagodzić.

6. Eliminuje zaparcia i wzdęcia

Dzięki wysokiej zawartości wody oraz składników mineralnych, arbuz doskonale stymuluje układ trawienny, zapobiegając pojawianiu się zaparć oraz niestrawności. Oczyszczone jelita wpływają normalizująco również na inne procesy w orgazmie.

7. Zapobiega zmianom skórnym i przebarwieniom

Dzięki sprawnie działającemu układowi trawiennemu, poprawia się także wygląd skóry. A to ważne w kwestii pigmentacji, która jest częstym problemem skórnym podczas ciąży. Dla wielu przyszłych mam plamy na ciele czy brzydki wygląd cery, potrafią odebrać radość z czasu oczekiwania na maleństwo. Regularne jedzenie arbuza w ciąży może mieć duże znaczenie w zapobieganiu tym nieprzyjemnym dolegliwościom. Kiedy jelita są regularnie oczyszczane, widać to po cerze. Jest ona rozświetlona, wygładzona i wygląda po prostu zdrowo!

8. Działa moczopędnie i odtruwająco

Arbuz ma właściwości moczopędne. I choć wydawać by się mogło, że przyszłym mamom nie potrzeba jeszcze większego parcia na pęcherz, to w kontekście zdrowia, warto to działanie docenić. Pomaga bowiem wypłukać szkodliwe toksyny z organizmu, pobudza czynność nerek, oczyszcza wątrobę i obniża poziom kwasu moczowego we krwi.

9. Zwiększa poziom energii

Arbuz zawiera bogate ilości minerałów, takich jak potas i magnez, witaminy takie jak A, B1 i B6. Te składniki odżywcze są naturalnymi stymulantami energii, dzięki którym organizm otrzymuje spore dawki siły witalnej. Są one ważne także dla rozwoju wzroku, układu odpornościowego i układu nerwowego Twojego dziecka.

10. Zapobiega stanowi przedrzucawkowemu

Arbuz zawiera wysoki poziom likopenu, który pomaga zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego podczas ciąży.  Jest to stan, który może prowadzić do poważnych konsekwencji zarówno dla Ciebie, jak i Twojego dziecka (przeczytasz o nim więcej w tym miejscu). Spożywanie odpowiedniej ilości owoców w dowolnej postaci zmniejsza szansę na urodzenie dziecka z opóźnieniem wzrostu wewnątrzmacicznego.

Czy są jakieś skutki uboczne jedzenia arbuza w ciąży?

Jak z wszystkim, tak i z arbuzem – spożywanie go w nadmiarze może powodować pewne skutki uboczne. Są to:

  • Zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej

Nadmierne spożycie arbuza zwiększa poziom glukozy we krwi, co może być szczególnie niebezpieczne przy cukrzycy ciążowej lub powodować jej powstanie.

  • Działanie przeczyszczające

Arbuz normuje działanie wszystkich narządów wewnętrznych, wypłukując toksyny z organizmu. Niestety, gdy będziemy zjadać go zbyt wiele (bez obaw, mowa tutaj o naprawdę dużych ilościach spożywanych regularnie), w procesie oczyszczania mogą wypłukiwać się również niektóre z niezbędnych składników odżywczych.

  • Problemy żołądkowe

Nudności, wymioty i inne problemy żołądkowo-jelitowe mogą pojawić się, gdy zjemy źle lub zbyt długo przechowywanego arbuza. Zawsze wybierajmy świeże owoce lub sok. Zwracajmy uwagę na jego pochodzenie i przechowywanie w sklepie, aby mieć pewność, że produkt będzie całkowicie bezpieczny.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz