żylaki w ciąży
Pin It

Raz ciepło, raz zimno. Jednego dnia świeci słońce, drugiego wieje wiatr i pada deszcz. Wiesz, o czym mowa? Tak. To jesień zawitała na dobre. Niestety chwiejność pogody to pierwszy krok do przeziębień i złego samopoczucia. Jak się przed nimi obronić i wzmocnić odporność w ciąży? Oto 10 produktów, które mogą w tym pomóc.

1. Imbir

Ten niepozorny korzeń jest bogaty w minerały, takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas, ale jego najcenniejszym składnikiem są olejki eteryczne. To one odpowiedzialne są za właściwości rozgrzewające, antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Ponadto, imbir poprawia krążenie, zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi, działa również przeciwobrzękowo, jak i moczopędnie (powodując oczyszczanie nerek). Dzięki wszystkim tym właściwościom pobudza organizm do pracy i walki z infekcjami, a dodatkowo… pomaga przy mdłościach (sprawdź, co jeszcze może pomóc).

2. Czosnek

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem (silniejszym nawet od penicyliny) i w pełni zasługuje na to miano. Czosnek zawiera bowiem mnóstwo drogocennych składników: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Choć jego skład jest naprawdę imponujący, to podobnie jak w przypadku imbiru, najcenniejszą bronią czosnku są olejki eteryczne. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych, często odpornych na apteczne antybiotyki bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców. I znów, tak jak imbir – rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz wspomaga organizm w walce z infekcjami. Choć jego zapach może nieco zniechęcać, warto przemycać go do codziennego menu. Jest w pełni bezpieczny dla przyszłych mam.

3. Sok z kiszonej kapusty

Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają podobnie jak antybiotyki – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Wiedziały o tym nasze prababcie, babcie i mamy, które przygotowywały/przygotowują różnego rodzaju kiszonki. Sok z kiszonej kapusty jest jednak wyjątkowy. To prawdziwa skarbnica witamin z grupy B i witaminy C. Wchodzące w jego skład fitoncydy działają bakterio- i grzybobójczo, a bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając z nich toksyny i zapobiegając zaparciom. Sok zawiera także witaminę E, P, beta-karoten, sole mineralne (wapń, żelazo, potas, magnez) oraz siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Jak widać, oprócz wzmacniania odporności, korzyści wynikających ze spożywania soku z kiszonej kapusty jest bardzo wiele.

4. Kasze

Jeśli jeszcze nie polubiłaś kaszy, warto się z nią „zakolegować”. Bardzo zdrowa jest kasza gryczana, która w swoim składzie posiada, m.in.: magnez, cynk, kwas foliowy, mangan, fosfor i potas. Królową kasz jest jednak jaglana. Zawiera cztery witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, żelazo, krzem i miedź, a do tego w większości składa się z białka, dzięki czemu zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Do tego posiada właściwości naturalnego antybiotyku, doskonale radząc sobie z wirusami. Świetnie rozgrzewa organizm i jako jeden z niewielu produktów, poprzez działanie zasadotwórcze, wspiera równowagę całego organizmu. Więcej o właściwościach kasz przeczytasz w tym miejscu.

5. Natka pietruszki

Ten standardowy dodatek do zup powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Nać pietruszki posiada duże ilości witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, dzięki czemu jest doskonałym pomocnikiem w zwalczaniu infekcji, jak i anemii oraz niskiego poziomu żelaza we krwi. Ponadto oczyszcza drogi moczowe, a jej działanie antyseptyczne pomaga w leczeniu zapalenia pęcherza. Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i usuwa nadmiar wody w organizmie (zmniejszając opuchliznę). Szklanka świeżego soku z pietruszki z dodatkiem cytryny to wspomagająca odporność, naturalna odżywka w okresie jesienno-zimowym.

6. Papryka

Papryka jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Stanowi źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. W czerwonej papryce jest pięciokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zielona papryka zapewnia natomiast 25% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Warzywo to korzystnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, a nawet kości i mięśni. Reguluje ciśnienie krwi i działa oczyszczająco. Najwięcej witamin jest oczywiście w surowej papryce, choć podczas gotowania zachowuje ona większość swoich wartości odżywczych.

7. Brokuły

Brokuły zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia i odporności substancji. Jedną z nich jest kaempferol – flawonoid, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Zielone różyczki bogate są również w witaminę C, witaminy A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D. Antyoksydanty w nich zawarte walczą z wolnymi rodnikami, a potas obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi. Brokuły najwięcej wartości zachowują poddane niewielkiej obróbce termicznej.

8. Szpinak

Szpinak znany jest ze swoich super właściwości. Jest on skarbnicą kwasu foliowego oraz żelaza, niezbędnych  w okresie ciąży. Posiada duże ilości wzmacniającej witaminy C, witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.  Zawarty w szpinaku błonnik doskonale wpływa na procesy trawienne, a magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i zmniejsza stres, który często jest przyczyną obniżenia odporności.

9. Siemię lniane

Siemię lniane to naturalne źródło witamin E, B1, B6, kwasu foliowego, fosforu, selenu, cynku, magnezu, żelaza, czyli pierwiastków i witamin niezbędnych do funkcjonowania wszystkich komórek. Te drobne ziarenka są źródłem kwasów omega-3, chroniących przed infekcjami i uszkodzeniami, aktywizującymi ciała odpornościowe. Wspierają leczenie kaszlu i zapalenia oskrzeli. Więcej na temat siemienia lnianego w ciąży przeczytasz tutaj.

10. Jogurt naturalny

Fermentowane produkty mleczne, a zwłaszcza dobre jogurty naturalne (bez cukru i dodatków smakowych), bogate są w bakterie probiotyczne. Regularne ich spożywanie podwyższa poziom interferonu we krwi – substancji pobudzającej organizm do walki z infekcjami. Jogurt naturalny zawiera także witaminę D, której brakuje nam zwłaszcza jesienią i zimą, a której niedobór zwiększa ryzyko zachorowania.


Przeczytaj również:

Dieta w ciąży – czego nie może w niej zabraknąć?

Dieta w ciąży – jedz dla dwojga, nie za dwoje

Zdrowe przekąski dla kobiet w ciąży – 16 smacznych propozycji

Naturalny lek dla dolegliwości w ciąży? Żurawina! 8 powodów, dla których warto ją jeść.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz