Cukrzyca ciążowa a cukrzyca „zwykła”
Pin It

Cukrzyca jest chorobą, która atakuje powoli i najczęściej bez uprzedzenia. Nie daje nagłych objawów, które jednocześnie wskazywałyby na tę chorobę. Niezdiagnozowana i nieleczona może spowodować spustoszenie w organizmie każdego człowieka. Cukrzyca ciążowa może zaszkodzić też dziecku jeszcze w łonie matki i jeśli nie zostanie w miarę szybko odkryta – spowodować nieodwracalne zmiany u małego człowieka. Ginekolodzy, diabetolodzy i dietetycy zgodnie twierdzą, że liczba kobiet, które chorują na cukrzycę ciążową wzrasta bardzo szybko, co jest efektem tego, że ciężarne jeszcze przed zajściem w ciążę nie poddały się odpowiednim badaniom.

Bardzo wrogi cukier

Z najnowszych danych wynika, że na cukrzycę cierpi około 5 procent społeczeństwa, a sama choroba została już uznana za społeczną. Za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest przede wszystkim nasza dieta oraz przetworzone jedzenie. Co to znaczy, że jedzenie jest przetworzone? Oznacza to dokładnie skład produktu, za pomocą którego został zmodyfikowany jego smak, przydatność do spożycia i czas przygotowania. Niestety półki sklepowe uginają się od takich rzeczy. Dla przykładu, wystarczy wyjąć z lodówki pierwsze ze brzegu parówki, hermetycznie zapakowaną szynkę albo serek topiony. Efekt? W składzie znajdziemy konserwanty, barwniki, aromaty, spulchniacze, polepszacze smaku, zagęstniki, skrobie modyfikowane, duże ilości soli oraz syropy fruktozowo-glukozowe . Wszystko to co nie jest naturalnym składem produktu, zawsze czyni go przetworzonym. Sam tylko dodatkowy cukier występuje we wszystkich chrupiących płatkach śniadaniowych, sokach w kartonach, sosach w paczce, a nawet jogurtach owocowych, które są dodatkowo dosładzane. Jeśli każdego dnia w ramach „zdrowego stylu życia” na śniadanie będziemy zjadać „zdrowe” chrupiące płatki z jogurtem truskawkowym, jako przekąską drożdżówkę, na obiad makaron z „paczkowanym” sosem serowym, a do tego kolację w postaci białego chleba, hermetycznie pakowanej szynki i soku „naturalnego” – to możemy być pewni, że nasza trzustka przez cały ten dzień pracowała w trybie 200 procent, żeby utrzymać poziom naszego cukru w normie (więcej na temat przetworzonego jedzenia przeczytasz tutaj).

Po kilku latach takiego odżywiania może się okazać, że trzustka musi produkować niewyobrażalne ilości insuliny, bo nasze tkanki zaczynają być na nią odporne, przez co poziom cukru w naszym organizmie jest daleki od normy. Taka reakcja tkanek na insulinę to nic innego, jak insulinoodporność, od której droga do cukrzycy jest już bardzo krótka.

Ciąża = badania

Niestety, ilość badań, jaką wykonujemy przed ciążą jest bardzo mała. Jeśli spojrzymy tylko na badania dotyczące poziomu cukru w organizmie, to może się okazać, że dopiero ciąża była tym momentem, kiedy zostały one wykonane po raz pierwszy. – Patrząc na liczbę kobiet w ciąży, które obecnie cierpią na cukrzycę ciążową, insulinoodporność lub inny problem z tolerancją cukrów, to wydaje mi się, że część tych cukrzyc nie jest efektem ciąży.  W ciąży kobieta zaczyna być regularnie badana, wykonywane są badania krwi ogólne oraz krzywe cukrowe i wtedy często pada diagnoza – cukrzyca, która równie dobrze mogła mieć swój początek jeszcze przed zajściem w ciążę – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny.

Stwierdzenie, czy cukrzyca jest tylko efektem ciąży nie zawsze może być jednoznaczne. Jeśli kobieta przed ciążą nie robiła badań związanych z poziomem cukru, to badania w czasie ciąży nigdy nie odpowiedzą na pytanie, czy cukrzyca istniała już wcześniej. – Cukrzyca ciążowa najczęściej cofa się po zakończeniu ciąży i wszystko wraca do normy. Kobiety, które cierpiały w ciąży na cukrzycę ciążową już zawsze będę predysponowały do tego, że kiedyś zachorują na cukrzycę innego typu, która może okazać się trudna do kontrolowania lub staną się insulinoodporne, co w konsekwencji doprowadzi do trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To również tłumaczy, dlaczego tak wiele kobiet ma problem wrócić do wagi sprzed ciąży – dodaje Iwona Wierzbicka.

Iwona Wierzbicka dietetyk

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz