Pin It

Czynniki ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej możemy podzielić na trzy grupy. Każda z nich bezwzględnie związana jest z wiekiem przyszłej mamy, jej wagą oraz predyspozycjami genetycznymi. Warto zdecydowanie wcześniej wiedzieć jak zaplanować ciążę, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Grupa niskiego ryzyka

Kobiety, które w najmniejszym stopniu narażone są na zachorowanie na cukrzycę ciążową, to kobiety młode. Specjaliści, do tej grupy wiekowej zaliczają panie w wieku do 25 lat. – Taka zależność spowodowana jest przede wszystkim faktem, że organizm kobiety dojrzałej trochę gorzej radzi sobie z ciążą, niż kobiety młodszej. Młody organizm zdecydowanie szybciej się regeneruje i potrzebuje mniej czasu na odpoczynek. Im kobieta jest starsza, tym większym obciążeniem jest dla niej ciąża – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny.

Najmniejsze ryzyko do zachorowania na cukrzycę ciążową występuje również u tych kobiet, które nie miały problemu z nadwagą przed ciążą (wskaźnik BMI < 25). – Z badań wynika, że wraz ze wzrostem wieku kobiety są coraz bardziej otyłe. Oznacza to, że masa ciała zwiększa się wprost proporcjonalnie do wieku – im starsza osoba, tym większe ryzyko otyłości, a tym samym cukrzycy ciążowej – dodaje dietetyk.

Dodatkowymi czynnikami, które zaliczają przyszłą mamę do grupy niskiego ryzyka do zachorowania na cukrzycę ciążową, jest również informacja o tym, że nie stwierdzono cukrzycy u krewnych pierwszego stopnia. Jeśli jeszcze przed ciążą lub na samym początku ciężarna wykonała badanie poziomu glikemii, które nie wykazało, żadnych nieprawidłowości, to również nie powinno być powodów do zmartwień.

Grupa średniego ryzyka

Grupa średniego ryzyka wskazuje kobiety, które od 24. tygodnia ciąży powinny wykonywać szczegółowe badania i testy obrazujące poziom glukozy. Do grupy średniego ryzyka zalicza się te ciężarne, które nie kwalifikują się do grupy pierwszej (niskie ryzyko), a jednocześnie nie są idealnie dopasowane do grupy trzeciej (wysokie ryzyko). W praktyce oznacza to, że na badania powinna zostać skierowana kobieta po 25. roku życia, nawet jeśli nie ma nadwagi. – Jeżeli później zachodzimy w ciążę, oznacza to, że przez kilka lat więcej niż młoda osoba odżywiało się nieprawidłowo, czyli wystawiało się organizm na działanie wysokich dawek insuliny i cukru, z którymi być może organizm sobie już nie radzi, a ciąża wpływa jeszcze dodatkowo niekorzystnie na stan zdrowia ciężarnej – dodaje Iwona Wierzbicka.

Z kolei, jeśli mamy mniej niż 25 lat, a wskaźnik BMI przekroczył granicę 25, to również lepiej wykonać niezbędne badania (morfologia, glukoza na czczo, test obciążenia glukozą, HbA1c), które pomogą prawidłowo zdiagnozować przyszłą mamę.

Grupa wysokiego ryzyka

Kobiety, które znalazły się w grupie wysokiego ryzyka powinny wykonać test diagnostyczny (obciążenie organizmu roztworem glukozy i oznaczeniu poziomu glikemii) zaraz po tym, jak tylko dowiedziały się, że są w ciąży. Nawet jeśli wyniki testu nie będę niepokojące, to należy go powtórzyć między 24. a 28. tygodniem ciąży. Do grupy kobiet o wysokim ryzyku wystąpienia cukrzycy ciążowej zaliczamy bezwzględnie w przypadku gdy:

  • ciężarna jest otyła (BMI równe lub powyżej 30)
  • cukrzyca występuje lub występowała u krewnych
  • w poprzedniej ciąży wystąpiła cukrzyca ciążowa
  • wiek ciężarnej przekracza 35 lat
  • stwierdzono zaburzenie tolerancji węglowodanów przed ciążą
  • masa urodzeniowa poprzednich noworodków była większa niż 4000 gramów.

Iwona Wierzbicka dietetyk

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz