Pin It

Zróżnicowana dieta jest niezwykle ważna dla zdrowia mamy i rozwijającego się w jej brzuchu maluszka. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć m.in. produktów zawierających jod. Okazuje się bowiem, że jego niedobory mają długofalowe konsekwencje: wpływają na późniejsze zdolności językowe dziecka.

Jod jest niezbędny dla rozwoju mózgu, a jego niedobór może mieć negatywny wpływ na kształtowanie się układu nerwowego. W badaniu australijskich naukowców wzięło udział ponad 200 dzieci w wieku 9 lat, których matki odwiedziły klinikę prenatalną w latach 1999-2001. Był to czas, kiedy w populacji powszechnie występował deficyt jodu. Sytuacja uległa zmianie dopiero w kolejnych latach, gdy wprowadzono obowiązek stosowania jodowanej soli przy wypiekaniu chleba.

Naukowcy stwierdzili, że niedobór jodu w okresie płodowym wpłynął na rozwój umiejętności pisania i czytania u dziecka. Co ważne, efektów tych nie udało się odwrócić poprzez suplementację w okresie dzieciństwa. Dlatego tak ważne jest, aby niedoborom jodu zapobiegać już w trakcie ciąży, zwracając uwagę na spożywane pokarmy. Nie należy jednak przesadzać z ilością jodowanej soli, lepiej postawić na bogate w ten pierwiastek ryby morskie, np. dorsza, makrelę.

Źródło: www.sciencedaily.com

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz