pokrzywa w ciąży
Pin It

Choć zaliczana jest do chwastów, posiada wiele właściwości leczniczych. Pokrzywa wzmacnia odporność, pomaga w walce z anemią oraz leczy stany zapalne dróg moczowych. To tylko trzy z wielu zdrowotnych cech, które posiada. A jak działa pokrzywa w ciąży? Czy może być w ogóle stosowana przez kobiety spodziewające się dziecka oraz karmiące piersią?

Kobiety w ciąży a pokrzywa

Głosy w sprawie przyjmowania pokrzywy – w postaci herbatki, czy soku – w czasie ciąży są podzielone. Dietetycy oraz lekarze medycyny naturalnej zachęcają do regularnego picia naparów z pokrzywy, ze względu na jej liczne właściwości zdrowotne (o których piszemy poniżej). Przykładem jest autorytet w dziedzinie medycyny integracyjnej, czyli łączącej medycynę akademicką z szeroko pojętą medycyną naturalną, dr Preeti Agrawal. Z wszystkich ziół, lekarka najczęściej poleca kobietom w ciąży właśnie pokrzywę, ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów (głównie wapnia i żelaza) oraz działanie moczopędne, usuwające nadmiar wody z organizmu.

Znajdziemy jednak głosy, które przywołają do dyskusji fakt, że wpływ pokrzywy na kobiety w ciąży oraz rozwój dziecka w łonie matki nie został w żaden sposób zbadany. Choć pokrzywę stosuje się od setek lat, dotąd nie przeprowadzono na ten temat żadnych dających ostateczną odpowiedź badań.

Kto ma rację? Nie możemy tego stwierdzić na 100%. Ale jeśli zdecydujemy się na przyjmowanie naparu z pokrzywy, skonsultujmy to ze swoim lekarzem lub położną. Niektórzy sugerują, aby w czasie ciąży spożywać herbatkę z pokrzywy nie więcej niż trzy razy w tygodniu. Wówczas nie zaszkodzi, a może wzmocnić organizm i pomóc w niektórych dolegliwościach.

Działanie pokrzywy

Poprawia stan skóry, paznokci i włosów, nadając im zdrowy, lśniący wygląd. To wszystko dzięki kwasowi pantotenowemu.

Wzmacnia układ odpornościowy, który poprzez stymulowanie leukocytów działa antybakteryjnie i antywirusowo. Odpowiedzialna jest za to superlektyna UDA oraz witamina C.

Dzięki zawartości garbników i flawonoidów, oczyszcza organizm z toksyn oraz kwasu moczowego.

Dostarcza łatwo przyswajalny wapń oraz żelazo, a także witaminę K zwiększając ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi. To ważna funkcja w zwalczaniu anemii, niedokrwistości, czy słabego krzepnięcia krwi.

Zawarta w niej witamina B2, działa antyalergicznie i oczyszczająco na zatoki, co może zainteresować wszystkich alergików cierpiących z powodu kataru siennego (na który rozpoczynamy sezon).

Wpływa na emisję enzymów z trzustki, obniżając poziom cukru we krwi. To ważna wiadomość dla cukrzyków.

Łagodzi objawy zapalenia dróg moczowych. Oprócz żurawiny, to właśnie herbatka z pokrzywy może wspomóc osoby zmagające się z chorym pęcherzem.

Wspomaga trawienie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz jelit. Dzięki naparom z pokrzywy, nasz układ trawienny może funkcjonować łatwiej i sprawniej.

Łagodzi obrzęki i skurcze, a także stany zapalne nerwów i ból kręgosłupa, dzięki czemu opuchnięte nogi, czy ból w okolicy lędźwi stają się mniej dokuczliwe. Usuwa również nadmiar wody z organizmu, działając przy tym moczopędnie.

Pokrzywa w czasie karmienia piersią

Według wyżej wspomnianej dr Preeti Agrawal, pokrzywa nie tylko zwiększa produkcję mleka, lecz także  wzmacnia osłabiony organizm po porodzie.

Pokrzywa dla dzieci

Nigdzie nie określono od jakiego wieku można podawać dzieciom preparaty z pokrzywy, dlatego bezpiecznie jest poczekać do 3 r.ż.

Herbatki z pokrzywy wzmacniają, odżywiają i utrzymują prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi, co jest istotne dla młodego, dopiero rozwijającego się organizmu. Ta cenna roślina dotlenia tkanki i usprawnia pracę kształtujących się układów i narządów oraz wzmacnia odporność, chroniąc dziecko przed infekcjami. Regularne przyjmowanie herbatki/naparu z pokrzywy stymuluje również układ moczowy, eliminując uciążliwe dla wielu dzieci i rodziców nocne moczenie.

Kto nie może spożywać pokrzywy?

Przeciwwskazaniem do stosowania pokrzywy są:

  • cysty na macicy
  • nowotwory macicy,
  • krwotoki z dróg rodnych wywołane polipami,
  • choroby leczone chirurgicznie (jeśli jesteś przed lub po jakiejkolwiek operacji)
  • przewlekłe choroby nerek
  • stosowanie leków przeciwcukrzycowych. Połączenie dwóch substancji (leki + pokrzywa) obniżających cukier we krwi, może rozregulować nasz organizm.
Jak spożywać pokrzywę?

Najpopularniejszą formą przyjmowania pokrzywy jest herbatka. Możemy ją kupić w każdym supermarkecie, sklepie internetowym (sprawdź) oraz aptece, choć najwięcej cennych właściwości posiada świeżo zerwany chwast. Torebkę lub poszatkowane świeże liście zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem ok. 15-20 min. Nie słodzimy.

Innym sposobem na przyjmowanie pokrzywy jest sok. Możesz go kupić np. tutaj lub zrobić sama, przeciskając świeże łodygi i liście przez sokowirówkę.

Pokrzywa może służyć również jako dodatek wielu produktów spożywczych, np. makaronu (sprawdź tutaj).

aloesowe produkty

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz