Pin It

Przyczyny cukrzycy w ciąży są różne. Choruje na nią około 3 procent kobiet ciężarnych. Przede wszystkim w czasie ciąży dochodzi do wielu zmian hormonalnych. Niestety aż w 50 procentach przypadków zachorowań za cukrzycę odpowiada nieprawidłowa dieta.

Czym jest cukrzyca ciążowa?

Zdecydowana większość specjalistów posługuje się definicją cukrzycy ciążowej, zgodnie z opisem WHO (Światowa Organizacja Zdrowia). Zgodnie z zapisem WHO, cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawiło się w okresie ciąży i które może całkowicie ustąpić po jej zakończeniu lub utrzymać się po porodzie w postaci trwałej cukrzycy.

Cukrzyca ciążowa, jak sama nazwa wskazuje, występuje tylko w okresie ciąży. Najczęściej to właśnie w tym czasie organizm nie jest sobie w stanie poradzić z nadmiarem – podwyższonym poziomem cukru we krwi. W czasie ciąży, to łożysko jest najbardziej „obwiniane” za występowanie cukrzycy, ponieważ w tym czasie produkowany jest laktogen łożyskowy. Hormon ten jest odpowiedzialny za rozkładanie insuliny. Poza samą burzą hormonów, która zdecydowanie ma z cukrzycą ciążową wiele wspólnego, za „winowajcę” należy uznać również dietę samych ciężarnych.

– Wiele kobiet, które dowiedzą się, że są w ciąży, stosuje zasadę: hulaj dusza, jemy co chcemy. W tym momencie kobiety zaczynają spożywać posiłki jak za dwie osoby, a czasami nawet jak za cztery. Ciężarne wychodzą też z założenia, że ciąża to czas, kiedy nie można sobie niczego odmawiać. To jest właśnie ten moment, kiedy pojawia się większość problemów z cukrem. W momencie, gdy kobieta dowie się, że jest w ciąży, powinna przejść przede wszystkim na właściwą i racjonalną dietę – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny.

Insulina, która odpowiedzialna jest za transport glukozy do wnętrza komórki, wytwarzana jest w trzustce. Trzeba jednak powiedzieć, że czas ciąży, to dla tego organu prawdziwa „szkoła przetrwania”. – Ciąża zdecydowanie bardziej predysponuje do wystąpienia cukrzycy. Z jednej strony sprzyjają temu ogromne zmiany hormonalne, natomiast z drugiej powiększająca się macica, która może uciskać na różne organy wewnętrzne – w tym na trzustkę – przez co może powodować upośledzenie jej pracy – dodaje Iwona Wierzbicka.

Zanim zatem zdecydujemy się na ciążę, warto „zweryfikować” swoją dotychczasową dietę oraz wykonać niezbędne badania, bo może okazać, że cukrzyca ciążowa, zostanie dla nas „pamiątką” na całe życie w postaci nieuleczalnej cukrzycy typu II.

Iwona Wierzbicka dietetyk

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz