Pin It

Od dawna wiadomo, że jedzenie w ciąży produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru niesie wiele niekorzystnych skutków, w tym większe ryzyko wad wrodzonych u płodu, otyłości i chorób serca. Nowe badania sugerują, że to ryzyko może objąć co najmniej trzy kolejne pokolenia.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis. Ich badania zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Reports.

Polecamy: Waga w ciąży – ile można przytyć?

Otyłość matki może zwiększać ryzyko komplikacji w czasie ciąży i podczas porodu. Według Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) u prawie 60% kobiet na początku ciąży waga przewyższa normę, a mniej niż 30% przybiera na wadze według zaleceń Instytutu Medycyny. Ponadto badania z 2008 roku dowiodły, że występowanie otyłości w ciąży wzrosło o 69% w ciągu 10 lat (w latach 1993–1994 wynosiło 13%, a w 2002–2003 – 22%).

Polecamy: Nadwaga w ciąży

– Nasze wyniki wskazują, że otyłość matki może szkodzić zdrowiu przyszłych pokoleń – mówi dr Kelle H. Moley, kierownik badań. – Jest to szczególnie ważne, ponieważ w Stanach Zjednoczonych więcej niż dwie trzecie kobiet w wieku reprodukcyjnym ma nadwagę lub otyłość – dodaje.

Naukowcy twierdzą, że jako piersi odkryli, że otyłość przed ciążą może prowadzić do zaburzeń genetycznych, które są przekazywane do trzech pokoleń i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca. Aby przeprowadzić swoje badania, karmili myszy jedzeniem o dużej zawartości cukru i tłuszczu, na wzór zachodniej diety (60% tłuszczu i 20% cukru). – To jak jedzenie na co dzień fast foodów – mówi dr Moley.

Polecamy: Czy można jeść fast foody w ciąży? Tłuszcze trans, fast foody i słodkie zachcianki

Następnie potomstwo badanej myszy było karmione standardową karmą dla gryzoni o niskiej zawartości tłuszczu i cukru oraz wysokiej zawartości białka.

Wyniki pokazały, że choć potomstwo było karmione zdrowo, u ich dzieci i wnuków wystąpiłainsulinooporność i inne problemy metaboliczne. Dodatkowo, badacze zaobserwowali u myszy nieprawidłowe mitochondria w mięśniach szkieletowych i tkance. Mitochondria dostarczają energię dla metabolizmu i innych funkcji biochemicznych. Ponadto, mają swoje własne zestawy genów, które są dziedziczone tylko od matki, a nie ojca.

Naukowcy dodają, że zaobserwowane skutki zespołu metabolicznego mogą być większe u matki niż w modelu mysim, ponieważ dieta dzieci często odzwierciedla dietę rodziców. I choć potrzebne są dalsze badania, dr Moley przypomina, że zdrowa dieta w ciąży i przed ciążą ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia dziecka, dlatego lepiej unikać fast foodów i przetworzonej żywności.

Polecamy: Zdrowe i szkodliwe tłuszcze w diecie ciężarnej (i nie tylko)

Źródło: Medical News Today

aloesowe produkty

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

BRAK KOMENTARZY

Odpowiedz